• Lorem ipsum

DROOMTOBER

30 Sep 2020

DROOMTOBER

KORTE INLEIDING:

Een droom is de verzameling van beelden, geluiden, gedachten en gevoelens die je ervaart terwijl je slaapt. Een droom is een film van je eigen gedachten, eigenlijk is ons hoofd tijdens het dromen net een grote speelfilm.

Ik leg u de slaapfases uit want deze bestaat uit verschillende stappen die niet zomaar door elkaar lopen. Deze slaapcyclus duurt ongeveer 1.5 uur tot 2uur die elkaar steeds opvolgen zo’n 4 tot 5 keer per nacht.

Onze slaapfases:

1e Inslaapfase: Dit is het begin van je slaap en je zweeft nog tussen waken en slapen. Je oogleden worden zwaar, je armen en benen worden slap, gedachten vervliegen als sneeuw voor de zon en maken plaats voor lossen flarden. Totdat je inslaap valt en nergens meer bewust van bent, deze fase duurt gemiddeld 5 minuten.

2e Lichte slaap: Dit is het begin van je echte slaap en je bent nog steeds makkelijk wakker te maken. Wanneer u in deze fase wakker wordt, heeft u het gevoel ontspannen te zijn maar je hebt niet het gevoel dat je goed hebt geslapen. Deze fase duurt ongeveer 30 tot 45 minuten

3e Matige slaap: Dit is de overgang naar de diepe slaap. Deze fase duurt 5 minuten

4e Diepe slaap: Fase 3 en 4 beschouwd men vaak als een geheel. Tijdens de diepe slaap ben je volledig ontspannen en ver weg. Je ademhaling is langzaam en je hartslag rustig en regelmatig. In deze fase worden de slaapbehoeftes het meest bevredigd en kan je het moeilijkst gewekt worden. Je lichaam kan zich herstellen en we doen nieuwe krachten op, deze fase duurt iets minder dan 20 minuten. We brengen het grootste deel van onze diepe slaap door in het begin van de nacht. Tijdens het begin van de nacht duurt deze fase langer, maar in de volgende cycli duurt deze fase steeds korter.

5e REM-slaap: De diepe slaap zorgt voor lichamelijk herstel en de REM-slaap zorgt voor geestelijk herstel. De Rem-slaap noemen we ook wel de “droomslaap”, omdat dit de slaapfase is waar we het meeste dromen. REM staat voor rapid eye movement oftewel snelle oogbeweging, terwijl je ogen gesloten zijn. Je ademhaling en hartritme zijn onregelmatig en de bloeddruk stijgt, de REM-slaap duurt ongeveer 15 minuten.

Iedereen droomt, maar of je de droom kunt herinneren verschilt per persoon. De een kan het feilloos navertellen en ander herinnert zich niets. Ook in onze slaap blijven onze hersenen doormalen, ze verwerken en ordenen alle informatie die we overdag hebben meegemaakt (zo ontstaan dromen). Sommige mensen onthouden relatief vaak hun dromen, terwijl andere mensen het gevoel hebben dat ze nooit dromen. Als we tijdens of vlak na een droom wakker worden, kunnen we die vastgrijpen voordat hij wegglipt. Slaap heeft een gekke invloed op ons en we verliezen de realiteit met betrekking tot tijdsbesef en werkelijkheid.

Dromen kunnen je naar een andere wereld brengen, waar je kunt vliegen met je auto of ze nemen je juist mee naar een gebeurtenis van de dag ervoor. Maar soms in een vreemde volgorde of aparte combinatie. Pas als je wakker wordt denk je ‘huh’ wie was dat eigenlijk? Dit komt omdat je tijdens het slapen, maar een ding tegelijk kunt bedenken. Je brein is druk bezig met het bouwen van je droomwereld en heeft niet de capaciteit om te denken: wacht, dit klopt niet.

Na de REM-slaap beginnen we weer van voor af aan en dit herhaalt zich een keer of 4 á 5 per nacht. We worden dan onbewust heel even wakker en checken of alles in orde is (moeten we plassen of voelen we pijnprikkels). Moeten we plassen, dan worden we wakker om op te staan en is alles in orde dan starten we weer met onze eerste slaapfase. Dit duurt maar enkele seconden en gebeurt zonder enig besef.

Het is zo belangrijk om uitgerust en fit wakker te worden en het is zeker niet normaal om tijdens het opstaan vermoeider te zijn dan op het moment waarop je bent gaan slapen. Er zijn natuurlijk tal van redenen om uw slaapcyclus te verbeteren en 1 hiervan is een comfortabel matras dat bij u past.

Is uw matras aan vervanging toe, neem gerust contact met ons op om het juiste advies in te winnen. ieder mens is anders en we hebben allemaal onze eigen behoeftes en wensen.  

Gun uzelf de ideale nachtrust en koop bij ons het fijnste matras om in weg te dromen!!!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »